overskrift
| Hvad er homøopati | Behandlingen | Hvem er jeg | Litteratur | Links
| Børn og homøopati | Foredrag / Aktiviteter | Praktiske oplysninger | FAQ  
Gå til forsiden
streg

Ofte stillede spørgsmål - Klik på rød pil for svar

 • Hvorfor hedder det klassisk homøopati?
Se forklaring
 • Hvad er moderne homøopati?
Se forklaring
 • Hvordan stiller en klassisk homøopaten diagnose?
Se forklaring
 • Er homøopati sikker?
Se forklaring
 • Er homøopati sikker for børn?
Se forklaring
 • Er klassisk homøopatisk behandling effektiv?
Se forklaring
 • Jeg lider af… (diagnose xx) - er klassisk homøopati noget for mig?
Se forklaring
 • Kan jeg tage homøopatisk medicin, når jeg er gravid?
Se forklaring
 • Kan dyr behandles med homøopati?
Se forklaring
 • Jeg lider af en sygdom og tager noget lægeordineret medicin – kan jeg alligevel starte på en homøopatisk behandling?
Se forklaring
 • Er homøopatiske midler ikke bare placebo?
Se forklaring
 • Hvordan opbevares homøopatiske midler?
Se forklaring
 • Hvordan indtager man homøopatiske midler?
Se forklaring
 • Hvilke reaktioner kan jeg forvente, når jeg har taget et homøopatisk middel?
Se forklaring
 • Kan man købe homøopatisk medicin i Danmark?
Se forklaring
 • Er klassisk homøopati det samme som plantemedicin?
Se forklaring
 • Er klassisk homøopati det samme som Bachs Blomstermedicin?
Se forklaring
 • Er klassisk homøopati det samme som biopati?
Se forklaring
 • Hvad betyder RAB
Se forklaring
 • Hvad betyder MDSKH?
Se forklaring
 • Hvad betyder DPH?
Se forklaring


Hvorfor hedder det klassisk homøopati?
Betegnelsen "Klassisk homøopati" opstod for at adskille den oprindelige homøopati efter Samuel Hahnemanns principper fra andre behandlingsmetoder.
For klassiske homøopater gælder det at de

 • anvender homøopatiske midler efter lighedsprincippet baseret på en udførlig anamnese (første samtale)
 • Vælger et homøopatisk middel på baggrund af et helhedsindtryk af patienten - fysisk og psykisk
 • giver ét homøopatiske middel ad gangen
 • bruger homøopatiske midler, der er afprøvet på raske mennesker i den rette potensering (styrke) og i den lavest mulige dosis.
Tilbage til toppen

Hvad er moderne homøopati?
Her er der efter min mening opstået en forvirring af begreberne.
Moderne klassisk homøopati betegnes tit som det samme som den voksende interesse for homøopatien igennem 70erne og 80erne, der bl.a. er knyttet til f.eks. Georges Vithoulkas. Han er en kendt græsk homøopat, der i 1996 modtog den alternative nobelpris for sit virke.
Dette må ikke blandes sammen med den gren af homøopatien, der er kendetegnet ved brug af kompleksmidler.
Allerede i Hahnemanns tid var der behandlere, der blandede forskellige homøopatiske midler sammen og anvendte dem organ- eller diagnosespecifikt i lave potenseringer. Dvs. valget af det homøopatiske middel baseres ikke på helhedssynet men på en sygdomsdiagnose. Tit blandes forskellige midler sammen for at påvirke et enkelt organ.
Blandingerne er for det meste ikke afprøvet på raske mennesker og tages i meget hyppige doser, der tit kun virker på fysiske symptomer og kan medføre heftige reaktioner.

Tilbage til toppen

Hvordan stiller en klassisk homøopat en diagnose?
Nu er det sådan, at de fleste af vore patienter har været igennem et ofte længere behandlingsforløb hos deres egen læge og/eller en speciallæge. Dermed kommer de med den diagnose, det etablerede system har givet dem. Kommer patienter først til mig, vil jeg ofte opfordre dem til at opsøge deres egen læge og få afklaret deres sygdom.
Som klassisk homøopat er min måde at diagnosticere på en anden. Den er baseret på en to-timers samtale med min patient. Samtalen tager ofte sit udgangspunkt i de aktuelle symptomer, der udforskes og uddybes på en meget grundig måde. Derefter kommer vi ind på andre sygdomme/symptomer i patientens liv, på vaner og andre almene oplysninger omkring helbredet. For at kunne finde det homøopatiske middel, der har fremkaldt de mest lignende symptomer i raske mennesker, skal jeg lære personen godt at kende på alle mulige områder af dennes liv.
Det middel, jeg finder frem til som klassisk homøopat, er min diagnose: personen er i en - homøopatisk middel xx - tilstand som kræver lige præcis dette homøopatiske middel for at kunne blive rask igen.
Fem mennesker med diagnosen migræne vil hos en klassisk homøopat meget vel kunne få fem forskellige midler. Derimod kan fem mennesker med meget forskellige diagnoser fra lægen kunne få det samme homøopatiske middel, fordi symptombillederne alle sammen ligner lige præcis dette middel.

Tilbage til toppen

Er homopati sikker?
Ja, klassisk homøopati er en af de mest sikre former for behandling fordi midlerne gives i en stor fortynding. Homøopatiske midler er sikre, de har ingen bivirkninger og er ikke vanedannende. De produceres af godkendte homøopatiske farmacier med høje kvalitetsstandarder. Som mange andre piller og mediciner, indeholder homøopatiske kugler små mængder laktose. Det betyder, at mennesker der er laktoseintolerant skal passe på, når de indtager homøopatiske midler. Det er vigtigt at kende til principperne omkring valg af homøopatisk middel og dens dosering. Et upassende middel i en forkert dosering kan fremkalde uønskede reaktioner. Derfor er det vigtigt at kontakte sin homøopat ved vedvarende symptomer eller ved forværring af symptomer.
Tilbage til toppen

Er homøopati sikker for børn?
Ja, selv spædbørn kan få homøopatiske midler. Midlet skal hos dem opløses i en smule vand eller knuses mellem to skeer.
Tilbage til toppen

Er klassisk homopatisk behandling effektiv?
Siden det tidlige attenhundredetal har klassisk homøopati vist sig virkningsfuld for millioner af mennesker i hele verden og den har ofte haft succes, når andre former for medicinsk behandling svigtede. I de sidste årtier har der været mange positive rapporter i medicinske tidsskrifter om resultaterne af videnskabelig forskning i klassisk homøopati.

Tilbage til toppen

Jeg lider af.... f.eks. astma, gigt, migræne – er klassisk homøopati noget for mig?
Der er nok DET hyppigste spørgsmål jeg får stillet. Og det er ganske forståeligt. Selvfølgelig er det vigtigst at få afklaret, om en behandlingsmetode kan hjælpe mig med min sygdom. Mit svar er for det meste ja. Klassisk homøopati egner sig ved akutte og kroniske sygdomme, ved psykiske og fysiske problemer, for voksne og børn.
Det vigtige er: vi behandler ikke en diagnose, men vi behandler selve mennesket i alle dets aspekter. Et klassisk homøopatisk middel vælges individuelt, alt efter hvilket unikt symptombillede der tegner sig efter den indgående første-samtale. Dvs. vi har ikke midler for diagnoser men for det enkelte menneske.
Se også svaret til spørgsmålet: hvordan stiller en klassisk homøopat en diagnose?

Tilbage til toppen

Kan jeg tage homøopatisk medicin når jeg er gravid?
Det er generelt sikkert at tage homøopatisk medicin under graviditeten. Men tag kun homøopatisk medicin efter aftale med din homøopat.
Tilbage til toppen

Kan dyr behandles med homøopati?
Homøopati virker på mennesker og dyr. Der er flere og flere dyrlæger i Danmark, der anvender homøopatisk medicin i behandlingen af dyr.
Tilbage til toppen

Jeg lider af en sygdom og tager noget lægeordineret medicin
kan jeg alligevel starte på en homøopatisk behandling?

Ja, det kan du for det meste godt! At høre om hvilken medicin og tilskudspræparater du tager, vil være en selvfølgelig del af den første samtale hos en klassisk homøopat. Det er vigtigt for mig som homøopat at vide, hvad du tager, og hvilke virkninger og bivirkninger du har erfaret ved præparaterne.
Jeg vil tilpasse mit valg af potensering (midlets fortynding/styrke) af dit homøopatiske middel efter den omstændighed, at der også er andre medicinske påvirkninger.
Min erfaring er, at der, når den homøopatiske behandling er succesfuld, tit er en mulighed for at tale med sin læge om at gå ned i eller på sigt til at trappe helt ud af medicinen med lægens støtte.

Tilbage til toppen

Er homøopatiske middel ikke bare placebo?
Nej. Når man fremstiller et homøopatisk middel udsættes det grundlæggende stof for en langvarig proces af potensering, dvs. fortynding og rystning/gnidning. Giver man dette homøopatiske middel til en gruppe raske mennesker, der ikke ved, hvad de får, vil disse reagere ved at få ændringer af deres tilstand såvel fysisk som psykisk, der er specifikke for lige præcis dette middel.
Givet til en patient der har et lignende symptombillede, kan midlet virke helbredende. Homøopatiske midler virker på mennesker og dyr, derfor behøver man ikke at ”tro” på effekten, der er der.
Et placebo derimod, er en ”snydemedicin”, som ikke indeholder virkstoffer og kun kan have en kortvarig virkning, fordi patienten tror på det.

Tilbage til toppen

Hvordan opbevares homøopatiske midler?
Alle homøopatiske midler skal opbevares i sin oprindelige emballage. Har man tabt en pille, må den ikke lægges tilbage i emballagen. De må ikke udsættes for direkte lys og stærke lugte som f.eks. alm. tandpasta, pebermynte, parfume, æteriske olier (aromaterapi), mølkugler, mentolholdige inhalationsmidler eller kamfersalve.
Tilbage til toppen

Hvordan indtages homøopatiske midler?
Det er vigtigt at følge den angivne dosering, som kan være forskellig alt efter patientens tilstand og hvilken potensering der vælges. Homøopatiske midler skal ikke indtages i forbindelse med mad eller drikkelse, når man lige har røget, eller børstet tænder med alm. tandpasta.
Midlet skal endvidere indtages direkte i munden uden at røre ved det med fingrene. Det bliver nu opløst i munden og det optages af mundslimhinden.

Tilbage til toppen

Hvilke reaktioner kan jeg forvente, når jeg indtager et homøopatisk middel?
Man kan forvente en lille forøgelse af symptomernes intensitet i starten af behandlingen, som kaldes for førsteforværringer. De er et tegn på, at kroppens selvhelbredende kræfter starter med at arbejde.
Har du spørgsmål omkring reaktioner efter indtagelse af et homøopatisk middel, skal du kontakte din homøopat.

Tilbage til toppen

Kan man købe homøopatisk medicin i Danmark?
I modsætning til mange andre lande kan man ikke købe homøopatiske enkeltmidler på apoteket i Danmark.
En homøopatisk behandling indeholder for det meste en ordinering og udlevering af en dosis af det homøopatiske præparat, homøopaten fandt frem til efter sin grundige samtale med barnet/forældrene.
Derudover kan du bestille homøopatiske enkeltmidler og homøopatiske husapoteker hos homøopatiske apoteker i udlandet, se under Links Klik her.
Vi anbefaler, at man kun tager homøopatiske midler efter aftale med sin homøopat, eller efter man har fået en introduktion i brugen af præparaterne.

Tilbage til toppen

Er klassisk homopati det samme som plantemedicin?
Nej! Homopatiske midler udvindes bl.a. af planter, men der er lige så mange homøopatiske midler, der udvindes af mineraler eller animalske stoffer.
Tilbage til toppen

Er klassisk homøopati det samme som Bachs Blomstermedicin?
Nej. Bachs Blomstermedicin er et behandlingssystem, der består af 38 blomsterudtræk, der fremstilles på an anden måde end homøopatiske midler.
Homøopatiske midler fremstilles af planter, mineraler og dyriske materialer, og der bruges flere 1000 forskellige homøopatiske læge-midler. Bachs blomstermediciner gives for forskellige emotionelle tilstande. Homøopati bruges til behandling af hele mennesket, under hensynstagen til de fysiske og psykiske symptomer.

Tilbage til toppen

Er klassisk homøopati det samme som biopati?
Nej. Klassisk homøopati er den komplekse behandlingsmetode, der blev udvikles af den tyske læge og kemiker Dr. Samuel Hahnemann for 200 år siden. Den er baseret på principperne om:

 • at behandle hele mennesket fysisk og psykisk, med et homøopatisk middel valgt efter lighedsprincippet,
 • at midlerne er afprøvet på raske mennesker og potenserede, dvs. fortyndet og dynamiseret
 • at man giver ét homøopatisk middel ad gangen i den lavest mulige dosis.
Biopati er en blanding af forskellige naturmedicinske metoder, der blev udviklet i Danmark i 80'erne af Kurt W. Nielsen. Man behandler bl.a. med kost, vitamin- og mineraltilskud og immunterapi. Homøopatiske midler bruges som kompleksmidler (blanding af forskellige homøopatiske midler) med den hensigt, at styrke et enkelt organ. Midlerne er for det meste ikke afprøvet på raske mennesker og doserne meget højere end i den klassiske homøopati, hvilket øger risikoen for uønskede reaktioner pga. overdosering.
Tilbage til toppen

Hvad betyder RAB
Den 1. juni 2004 trådte lov om en brancheadministreret registreringsordning for alternative behandlere i kraft. Loven giver alternative behandlere, der opfylder nærmere fastsatte krav mulighed for at benytte titlen registreret alternativ behandler (RAB).
Registreringsordningen gælder for alternative behandlere, der udøver sundhedsmæssig virksomhed uden for det offentligt finansierede sundhedsvæsen, og som ikke er autoriseret til at udøve den pågældende virksomhed eller omfattet af Sundhedsstyrelsens tilsyn med den sundhedsfaglige behandling, der udføres af personer inden for sundhedsvæsenet, som fx klassiske homøopater, akupunktører og zoneterapeuter.
Formålet med registreringsordningen er at give brugere af alternativ behandling en bedre mulighed for at kunne identificere alternative behandlere, der opfylder en række faglige og uddannelsesmæssige krav, idet de registrerede alternative behandlere får en eneret til at benytte titlen registreret alternativ behandler (RAB). Kravene er fastsat af den forening, som den alternative behandler er registreret i, idet der dog i lovgivningen bl.a. er stillet minimumskrav vedrørende den uddannelsesmæssige baggrund og foreningens regelsæt for god klinisk praksis.
For klassiske homøopater er DANSK SELSKAB FOR KLASSISK HOMØOPATI den registrerende forening. Du kan læse mere om RAB ordningen og hvilke klassiske homøopater er RAB registreret på foreningens hjemmeside » »

Tilbage til toppen

Hvad betyder MDSKH
MSDKH betyder Medlem af Dansk Selskab for Klassisk Homøopati, brancheforeningen for klassiske homøopater.
Tilbage til toppen

Hvad betyder DPH
DHP betyder Diploma in Homeopathic Paediatrics. Pædiatri er børnebehandling, dvs. DHP er et diplom i homøopatisk børnebehandling. Titlen gives efter bestået intensiv videreuddannelse i homøopatisk børnebehandling på AIM - Adventures in Medicine - i London. Uddannelsen varer 9 måneder. Du kan læs mere om her » »
Tilbage til toppen